Netin suurimmat vedonlyöntibonukset 2021

Vedonlyönnin laillisuus ja voittojen verotus Suomessa

Ulkomaisten peliyhtiöiden laillisuudesta on varsinkin viime aikoina kuulunut suoria valheita. Nämä väitteet ovat tulleet lähes poikkeuksetta Veikkauksen edunsaajien suusta, jotka yrittävät kaikin hampain pitää kiinni itselleen korvamerkityistä tuloista Veikkauksen voittovaroista. Ulkomaisten peliyhtiöiden, joilla on toimipaikassaan asianmukainen lisenssi pelien välittämiseen, on kuitenkin täysin laillista tarjota pelejään myös suomalaisten asiakkaiden pelattavaksi. Tämä perustuu siihen, että esimerkiksi peliyhtiöiden suosiman Maltan lisenssi sallii pelien tarjoamisen kaikkien EU-maiden asukkaille.

Suomessa rahapelien välittämiseen on monopoliasema Veikkauksella, mutta luonnollisesti tämä monopoli ei päde Suomen rajojen ulkopuolella. Netissä ulkomaisten toimijoiden pelien pelaaminen on täysin laillista, vaikka Veikkaus luonnollisesti haluaisikin pitää pelieurot Suomessa ja tällä hetkellä jopa tutkivat voitaisiinko ulkomaalaiset vedonlyöntisivustot blokata tai esimerkiksi rahansiirtoja vaikeuttaa. Ulkomaille pelaaminen on kasvanut, mutta se on edelleen murto-osa siitä mitä Veikkaukselle pelataan. Veikkauksella on luultavasti ajatuksena, että mikäli vedonlyönti ulkomaille pystyttäisiin estämään, niin kaikki pelimerkit palaisivat heille, vaikka ulkomaille siirtyneille pelaaville on varmasti tärkeämpää paremmat peliehdot, kuten esimerkiksi kertoimet tai kattavampi pelivalikoima.

Ainoa asia, jonka Suomen valtio on kieltänyt, on näiden ulkomaisten peliyhtiöiden markkinoinnin Suomen rajojen sisäpuolella, johon Veikkauksella on yksinoikeus ja Veikkauksella onkin yksi Suomen suurimmista markkinointibudjeteista. Veikkauksenkin kohdalla markkinointi on säädeltyä ja ainoastaan vähiten koukuttavia pelejä kuten Lottoa saa mainostaa. Veikkauksen monopolin oikeutuksen edellytyksenä on ensisijaisesti vaatimus pelihaittojen ehkäisyyn ja tulos saisi olla ainoastaan positiivinen lisävaikutus. Miksi sitten jatkuvasti näkyy myös esimerkiksi kolikkopelien “mainoksia” näkyy joka mediassa. Nämä eivät ole mainoksia vaan määritellään tuoteinformaatioksi, vaikka eroa onkin usein vaikea nähdä. Alla oleva yksi esimerkki ei siis ole mainos vaan tuoteinformaatio.

Suomen lait pätevät kuitenkin vain Suomessa, joten tästä syystä tätä markkinointikieltoa on horjutettu useampaan otteeseen. Tunnetuin tapaus oli, kun Nordicbet mainosti KHL-joukkue Jokereiden pelipaidassa näkyvällä mainoksella. Samasta syystä esimerkiksi Eurosportilla näkyvät peliyhtiöiden mainokset ovat vähintään harmaalla alueella, sillä niiden kohdalla sovelletaan sen maan lainsäädäntöä, josta lähetys Suomeen tulee.

Verotus suosii ETA-alueen välittäjiä

Pelaajan kannalta tärkein asia löytyy kuitenkin verotuksen puolelta. 2000-luvun alussa ahvenanmaalainen Elisabeth Lindman nappasi ruotsalaisen Svenska Spelin raha-arvasta miljoona kruunun voiton. Suomen valtio tulkitsi voiton aluksi verotettavaksi tuloksi. Asia eteni aina EU-tuomioistuimeen asti, joka antoi vuonna 2003 päätöksen, jonka mukaan pelaajan ei tarvitse maksaa voitosta kahdenkertaista veroa, kun Svenska Spel oli jo oman toimilupansa mukaisesti maksanut verot voitosta. Tämä tapaus toimi ennakkotapauksena EU:n sisällä tapahtuvasta vedonlyönnistä ja sen mukaisesti kaikki EU:n sisällä toimeenpannut arpajaiset ovat Suomessa verovapaata tuloa, mikäli välittäjä on jo maksanut verot voittajan puolesta.

Pelaajan kannalta tämä on hyvin merkittävä asia, sillä monilla vedonlyöntitoimistoilla ja nettikasinoilla on nykypäivänä pelaajilla mahdollisuus päästä pikkurahallakin kiinni merkittäviin voittoihin. Erilaisen jackpotit nousevat usein kymmeniin ja jopa satoihintuhansiin euroihin, joten on todella merkittävää joutuisiko isosta voitosta maksamaan lopulta lähes puolet veroa vaiko ei.